top of page

Projekt

/
/
/
/
/
/
/
/
/

Norrköpings rådhus

Norrköping, Östergötland

Beställare: Norrköpings kommun

Tyska torget i Norrköping är en plats som har ett stort kontinuitetsvärde för stadens styre, då ett flertal av stadens tidigare rådhus har legat på eller i anslutning till torget. Det nuvarande Norrköpings rådhus har sedan uppförandet 1907-10 fungerat som en märkesbyggnad för Norrköping och en symbol för stadens styrande makt. Det högresta rådhuset med sitt torn har stort värde som ett landmärke i stadsbilden. Byggnaden har ett stort värde som symbol för staden, dess styrelse och välstånd. Vid tiden kring det förra sekelskiftet uppfördes ett antal Rådhusbyggnader runt om i Sverige. Norrköpings rådhus var ett av landets största och ritades av Isak Gustaf Clason. Inspirationen till rådhuset kommer troligen från Martin Nyrops Rådhus i Köpenhamn, vilket genom sitt läge vid ett torg och prominenta torn på liknande sätt tar plats i stadsbilden. Genom sin koppling till andra rådhus och den typologi som rådhusen har får byggnaden ett stort symbolvärde.

 

Genomgripande restaurering av rådhusets lokaler                                                                          

Med början under 2021 planeras en total renovering av lokalerna som framförallt fokuserar på att uppfylla dagens tekniska krav på klimat, mediaförsörjning, brandsäkerhet mm men även på lokalutnyttjande. Vi har tagit fram programskisser som visar ett fördubblat antal arbetsplatser samtidigt som den ursprungliga planlösningen återställs.

Reception och entréhall
Ökade krav på skalskydd ledde till en ombyggnad av reception och utförande av inpasseringskontroll. Vi utformade en ny reception med rådhusets material: ek och svartmålat smide – tolkade i moderna former. Glaspartiet spändes mellan de murade väggarna med minimalt ingrepp. Glaset utformades med konstnärlig utsmyckning av Ulla Fredriksson. Motivet är Norrköpings vattenvägar.

Genomfördes år 2009.

S:t Olofssalen
Den gamla domsalen med välbevarad inredning från byggnadstiden fungerade dåligt för dagens mötesverksamhet. Vi tog fram ett restaureringsprogram för att göra salen attraktiv och samtidigt lyfta fram de kulturhistoriska värdena. Inredningen kompletterades med mötesteknik dolt i ett inbyggt skåp, specialritade möbler och en stor matta med motiv av Norrköpings stadsplan 1909.

Förmaket
Rummet är utformat som en herrgårdssalong och fungerar som ett representativt sällskapsrum och vigselrum. Vi medverkade i restaureringen av rummet i samarbete med konstnär Ulla Fredriksson som tog fram unika mattor.

Genomfördes år 2009.

Södra porten
Entrén var mörk och sluten med yttre dörrparet stängt. Därför övervägdes att såga upp fönster i dörrbladen. En ljusbåge med fiberoptik samt två skyltar gav tillräcklig effekt. Det ursprungliga dörrparet kunde därmed bevaras.

Tornsalen
Akustiken behövde förbättras, men standardlösningen med dämpande innertak var omöjlig i miljön. Vi specialritade ljudabsorbenter att hänga på väggarna. Över dessa hänger vävda tapeter i traditionell teknik som visar Norrköpings historia. Ny inredning med möbler av Åke Axelsson kompletterade rummet.

Kommunledningskontoret
Ett nyskapat entrérum i kommunledningens kontor är inspirerat av rådhusets originalinredning.

Belysning i trapphus
Belysningen var för svag och inte anpassad för användning av lågenergilampor. Vi utformade nya lyktor av mässing och glas som ger bra ljus utan att blända.

Vårdprogram
Vi har upprättat vårdprogram för rådhuset i två omgångar, det senaste färdigställt 2019. Vårdprogrammet är omfattande och behandlar de flesta aspekter på byggnadens förvaltning. Samtliga rum har inventerats och dokumenterats. Programmet var ett förarbete till det pågående utvecklingsprojektet. Alla förslag har en tanke på hur den inre miljön kan återfå mer av de ursprungliga arkitektoniska värdena.

Genomfördes år 2001-2021

Beställare: Norrköpings kommun genom fastighetsbolaget Norrevo och tidigare genom lokalförsörjningsenheten.

bottom of page