top of page

Projekt

/
/
/
/
/
/
/
/
/

Linköpings slott

Linköping, Östergötland

Beställare: Statens fastighetsverk m.fl.

Gästrumsvåningen

Gästrummen på vinden skadades vid en vattenläcka år 2002. Placeringen på vinden medförde svårigheter att utrymma vid brand samt risk för nya vattenläckor från badrummen. Därför beslutades att bygga nya gästrum på plan 3 i södra flygeln -i delar av slottet byggda på 1580-talet.

 

Hela denna våning i flygeln byggdes ursprungligen som rikssal. Här hölls riksdagen år 1600. Senare har rummen använts av landshövdingen som sov- och gästrum. På 1930-talet byggdes de om till kontor för Länsstyrelsen.

 

Gästrumsfunktionen återställdes av Statens fastighetsverk efter ritningar av slottsarkitekt Mats Fredriksson. Inredningsarkitekt var Carita Kull och arbetet leddes av förvaltare Lars Båkman.

 

En ny genomgående rumsfil resulterade i en  lång siktlinje genom hela södra flygeln fram till hörnrummet där filen genom västra längan börjar.

 

Taklister av stuck och förgyllda lister tillverkades  enligt förebild från 1901 medan panelerna i fönstren har bevarats sedan den tiden. De vaxade ekparkettgolven är nya. Pardörrarna är nytillverkade som kopior av 1700-talsdörrarna i västra längan.

 

Förmak och hall

Rummens kulörer är inspirerade av färgsättningen under 1930-talet.

 

Galleriet

Det långsträckta rummet fungerar som gästvåningens samlingsrum. Kulören härstammar från 1930-talet. Den målade dekorfrisen utfördes av Maria Lannerstedt och innehåller små porträtt av kända gäster hos Alice Trolle, landshövdingefru på 1910- och 20-talen.

 

Adjutantrummet

Rummet kallades förr ”Gröna gästrummet” på grund av de vita tapeterna med gröna slingor som fanns även i början på 1900-talet.

 

Badrummen

Adjutantens badrum var slottets första, byggt 1905. De pampiga handfaten inköptes 1931.

 

Kungarummet
Rummets inredning är inspirerad av 1500-talets rikssal. Det rutindelade parkettgolvet motsvaras av ett rutigt tak med profilerade lister. Väggarna är kalkmålade och nedtill finns en rekonstruktion av draperimålningar som fanns i rikssalen. Sittbänkarna i östra fönstret är bevarade sedan 1500-talet.

 

bottom of page